De nya direktiven för sommarens evenemang påverkar även festivalserien Archipelago Sea Jazz

23.4.2020

Finlands regering meddelade på onsdagen den 22 april att man på grund av det rådande coronaläget förbjuder större publikevenemang till slutet av juli. Vi är därmed tvungna att meddela att detta även påverkar den nya festivalseriens större evenemang i Dalsbruk och Åbo, som skjuts fram till sommaren 2021. Vi följer fortsättningsvis läget för de mindre evenemangens del i Korpo och Mariehamn och meddelar mera när ny information finns att tillgå.

Vid anordnandet av våra festivaler är hälsa, säkerhet och ansvar av största vikt och en central del av våra värderingar. På grund av den rådande coronapandemin skjuts årets Baltic Jazz och Turku Sea Jazz fram till sommaren 2021. Beslut gällande Korpo Sea Jazz och Åland Sea Jazz görs när närmare direktiv för mindre evenemang finns tillgängliga. Arrangörerna hoppas på nya riktlinjer inom maj.  

Festivalerna inom Archipelago Sea Jazz – Baltic Jazz, Korpo Sea Jazz och de nya evenemangen Turku Sea Jazz och Åland Sea Jazz – har med sitt havsnära koncept och högklassiga program fått mycket positiv uppmärksamhet. Vi vill därför få ut allt av vårt samarbete och det nya varumärket och köra igång på nytt när det är tryggt att igen ordna större evenemang i traditionellt festivalformat. 

Vi strävar efter att förverkliga så mycket som möjligt av de inplanerade konserterna vid Baltic Jazz och Turku Sea Jazz nästa år istället. Sommarens biljetter till dessa evenemang är giltiga vid motsvarande konserter nästa år. Ifall man inte har möjlighet att använda dem nästa sommar kan man returnera biljetterna via Tiketti senast 31.8.2020. År 2021 ordnas Baltic Jazz 9-11.7 och Turku Sea Jazz 30-31.7.

Vi planerar mångsidiga jazzupplevelser redan till sommaren, hösten och nästa år, så vårt arbete inom Archipelago Sea Jazz läggs definitivt inte på is. Tomrummet blir enormt denna sommar då vi inte kan träffas och lyssna på musik tätt tillsammans, så vi erbjuder även innehåll via nätet för vår jazzpublik. I maj deltar Archipelago Sea Jazz bl.a. i Pax Navis-evenemanget som ordnas i digitalt format. 

“Archipelago Sea Jazz-konceptet har utvecklats redan under ett par års tid i mycket god anda, så det är förstås en stor besvikelse att avboka evenemang. Det nya samarbetet har gett upphov till ett exceptionellt bra “flow”, och på det flyter nu dessa fantastiska skärgårdsfestivaler vidare mot festivalsommaren 2021”, konstaterar jazzmusikern Jussi Fredriksson, eldsjälen bakom Archipelago Sea Jazz-konceptet.