Biljetter

Om oss

Archipelago Sea Jazz – Östersjöområdets största skärgårdsfestival är resultatet av samarbete

Archipelago Sea Jazz är en ny och internationellt attraktiv festivalserie som baserar sig på skärgårdens unika dragningskraft och förstklassig jazzmusik. Den kombinerar två nya jazzevenemang i Åbo och Mariehamn med två välkända och etablerade jazzfestivaler som har en trogen stampublik (Baltic Jazz och Korpo Sea Jazz) under det gemensamma namnet Archipelago Sea Jazz. Denna serie av festivaler bjuder under sex sommarveckor på jazz i världsklass, där stämningen kommer att lämna minst lika djupa minnesspår hos publiken som själva musiken.

Det kulturella samarbetet mellan fyra kommuner skapar livskraft och gynnar också den internationella turismen kring Skärgårdshavet, Egentliga Finland och Åland.

Värden

SAMARBETE

Samarbete utgör kärnan i all vår verksamhet. Vi gynnar ett omfattande, långsiktigt samarbete som kommer alla parter till nytta.

ÖPPENHET

Vi arbetar öppet och tillförlitligt i förhållande till vår personal, våra artister, vår publik, våra partner och andra nätverk.

ANSVARSKÄNSLA

Ansvarskänsla hör till kärnan i vår verksamhet. För oss innebär den ett ansvarskännande ledarskap, en ansvarskännande lönesättning och ekonomi samt ett långsiktigt arbete inom hållbar utveckling. Vår eventproduktion har beviljats miljöcertifikatet Ekokompassen och vi utövar ett nära samarbete med stiftelser och organisationer. Vår festivalserie har åtagit sig att främja inklusion. Alla är välkomna till våra evenemang och vi accepterar inte trakasserier eller diskriminering i någon som helst form. Vi förväntar oss ansvarskänsla också av våra medaktörer.

Mission

Archipelago Sea Jazz är en ansvarskännande serie av fyra festivaler, som producerar högklassiga musikupplevelser i Skärgårdshavsområdet. Genom samarbete åstadkommer vi en effektfull och upplevelserik helhet som ökar skärgårdens attraktionskraft.

Vision

Archipelago Sea Jazz är en nationellt och internationellt känd djärv festivalserie, ett uppskattat brand samt en populär partner bland ansvarskännande företag. Vi går i bräschen för frågor som rör hållbar utveckling.

Två män lutar sig mot en pelare. De har på sig kepsar och skjortor från Archipelago Sea Jazz.
Foto: Aleks Talve

Vi värnar om Östersjön

I Archipelago Sea Jazz verksamhet är miljöperspektivet starkt närvarande och det kommer förhoppningsvis att intressera många företag och organisationer med kopplingar till skärgården. För våra evenemang vill hitta sådana samarbetspartner som delar samma värden med fokus på skyddet av Östersjön och Skärgårdshavet. Festivalserien Archipelago Sea Jazz och vi aktörer vill göra de kulturella tjänsterna inom jazzfältet bättre tillgängliga i hela Skärgårdshavet för såväl lokala invånare som turister och sommargäster i skärgården på ett hållbart sätt och med respekt för våra miljövärden.

För oss betyder ansvar för miljön att vi vidtar konkreta åtgärder i vår verksamhet. Som ett tecken på detta har vi beviljats Ekokompassen-certifikatet.

Läs mera här!

Porlande havsvatten.

Varje evenemang i festivalserien har sin egen identitet

Baltic Jazz är ett starkt etablerat evenemang och inleder festivalserien i Dalsbruks historiska bruksmiljö. Festivalen är en trivsam tillställning för hela familjen, där den klassiska jazzen och swingmusiken möter andra jazzinriktningar i bästa sämja. Bland artisterna finns såväl internationellt kända jazzmusiker som lokala förmågor.

Korpo Sea Jazz är i sin tur en djärv, modern och stundvis även experimentell festival med heta inhemska jazznamn på programmet. Den intima skärgårdsfestivalen lockar till att lämna stadslivet bakom sig för att uppleva Skärgårdshavets genuina skönhet och känna naturens närvaro. Här får publiken helhjärtat njuta av både sol och musik!

Turku Sea Jazz är nya och annorlunda stadsfestival. Den tar sin urbana publik till det maritima centret Forum Marinum för att njuta av internationella jazzstjärnor, inhemska toppensemblen och världsmusikens personliga namn. – Den är ungdomlig och sträcker sig till skärgården. Den hålls i Åbo och når till världens ände.

Åland Sea Jazz är en skandinaviskt stilren festival som äger rum i det vackra Mariehamn. Med sitt nordiska program bjuder denna boutiquefestival på toppjazz i en unik inramning. – Den är intim och stämningsfull. Den är liten, men ändå så stor.

En man i rutig skjorta spelar trumpet.
Archipelago Sea Jazz Opening Party

Internationella fläktar ger ny livskraft i skärgården

Finland behöver fler festivaler med dragningskraft som väcker också internationellt intresse. Den för oss så kära skärgården och hela Skärgårdshavets område är fortfarande en oslipad diamant. Ideologin bakom Archipelago Sea Jazz är att på ett fräscht sätt lyfta fram konstnärligt innehåll av hög klass genom att utnyttja Skärgårdshavets enastående egenskaper ända ut i ytterskärgården.

– Vi tror att det nya festivalkonceptet och det breda samarbetet mellan kulturaktörer och kommunerna kommer att stärka skärgårdens varumärke som ett unikt och internationellt lockande kultur- och turistmål, säger Jussi Fredriksson, mannen bakom Archipelago Sea Jazz.

Den innovativa festivalhelheten fungerar samtidigt som en effektiv förmedlare av inhemskt skapande arbete. – Vårt mål är att skärgårdsfestivalen i framtiden ska presentera högklassig inhemsk musik för en internationell publik, medier och promotorer och på detta sätt främja möjligheterna för våra inhemska artister att uppmärksammas internationellt. Archipelago Sea Jazz har vidare som mål att stödja företagsamheten i skärgården och en flexibel offentlig sektor som möjliggörare av tillväxt. Genom vårt eget kulturarbete vill vi föra fram sådan verksamhet som aktivt bidrar till att utveckla skärgårdens infrastruktur som stöd för turismföretagandet.

Grå sten och mörkblått havsvatten.

We Speak Gay

Archipelago Sea Jazz ingår i det regnbågsvänliga samfundet We Speak Gay, vars målsättning är att göra Finland ett ännu mer empatiskt och inkluderande land.

Vi är också med i IGLTA.

Läs mera här!

Vi önskar alla varmt välkomna till Archipelago Sea Jazz!

Prenumerera på Archipelago Sea Jazz nyhetsbrev och var bland de första som får höra om sommarens artister och evenemang, biljettförmåner m.m.