Liput

Meistä

Archipelago Sea Jazz – yhteistyöllä Itämeren alueen kiinnostavimmaksi saaristofestivaaliksi

Archipelago Sea Jazz on uusi, kansainvälisesti houkutteleva ja tasokas festivaalisarja, joka rakentuu saaristomme ainutlaatuisen vetovoiman sekä laadukkaan jazzmusiikin ympärille. Se yhdistää kaksi uutta Turussa ja Maarianhaminassa järjestettävää jazztapahtumaa sekä kaksi jo vankan jalansijan ja vakituisen yleisönsä saavuttanutta tapahtumaa (Baltic Jazz ja Korpo Sea Jazz -festivaalit) yhteisen Archipelago Sea Jazz -nimen alle. Tämä festivaalien sarja tarjoilee kuuden kesäviikon aikana huipputason jazzia, ja tunnelman aikaansaama muistijälki jää yleisön mieliin vähintään yhtä merkittävänä kuin itse musiikki.

Neljän kunnan yhteistyönä toteutettava kulttuuritoiminta synnyttää ympärilleen elinvoimaa ja edistää myös kansainvälistä matkailua Saaristomeren, Ahvenanmaan ja Varsinais-Suomen alueelle.

Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjan jokaisella tapahtumalla on omanlaisensa identiteetti

Jo vuodesta 1987 järjestetty Baltic Jazz Taalintehtaan historiallisessa ruukkimiljöössä käynnistää festivaalisarjan. Se on viihtyisä koko perheen jazztapahtuma, jossa klassisen jazzin ja swingin eri tyylisuunnat yhdistyvät saumattomasti jazzin muihin suuntauksiin. Ohjelmassa kohtaavat niin kansainväliset huippukokoonpanot kuin paikallisetkin nimet.

Korpo Sea Jazz on puolestaan rohkea, moderni ja paikoin kokeellinen festivaali, jonka ohjelma koostuu ajankohtaisista kotimaisen jazzin laatunimistä. Tämä tunnelmaltaan intiimi saaristofestivaali kutsuu jättämään kaupungin kauas taakse sekä kokemaan Saaristomeren aidon kauneuden ja luonnon läsnäolon. Kesän 2020 taiteelliseksi johtajaksi on kutsuttu improvisaation mestari, jazzlaulaja Kadi Vija.

Turku Sea Jazz on nelikon uusi ja erilainen kaupunkifestivaali. Se kutsuu urbaanin yleisönsä meren äärelle Ruissalon Telakan historialliseen miljööseen nauttimaan kansainvälisistä jazzin tähtiartisteista, kotimaisista huippukokoonpanoista sekä maailmanmusiikin persoonallisista nimistä. – Se on nuorekas, se kurottaa saaristoon. Se on Turussa, se kurottaa maailman ääriin.

Åland Sea Jazz on skandinaavisen laadukas festivaali historiallisessa, edelleen toiminnassa olevassa Maarianhaminan Merikorttelissa sekä museolaiva Pommernissa. Pohjoismaisella ohjelmistollaan tämä boutique-festivaali tarjoaa huippujazzia uniikissa lokaatioissa. – Se on intiimi ja tunnelmallinen. Se on pieni, mutta niin suuri.

Kansainvälisyydestä elinvoimaa saaristoon

Suomi tarvitsee vetovoimatekijäksi lisää festivaaleja, jotka ylittävät kansainvälisen kynnyksen. Meille niin rakas Saaristomeren alue on edelleen hiomaton timantti. Archipelago Sea Jazzin ideologiana on taiteellisesti korkeatasoisten sisältöjen esillepano tuoreella tavalla hyödyntäen alueen ainutlaatuisia puitteita aina ulkosaaristoa myöten.

– Uskomme, että uusi festivaalikonsepti ja kulttuuritoimijoiden sekä kuntien laaja yhteistyö vahvistavat saaristomme brändiä ainutlaatuisena, kansainvälisestikin kiinnostavana kulttuuri- ja matkailukohteena, painottaa Archipelago Sea Jazzin idean isä Jussi Fredriksson.

– Innovatiivinen festivaalikokonaisuus toimii tehokkaasti myös kotimaisen luovan työn välittäjänä. Tavoitteenamme on, että saaristofestivaali esittelee tulevaisuudessa kotimaista laadukasta musiikkia kansainväliselle yleisölle, medialle ja promoottoreille edistäen näin kotimaisten taiteilijoidemme kansainvälistymistä. Archipelago Sea Jazzin kasvaessa kulttuurityön kautta tuetaan kestävällä tavalla myös saariston yrittäjyyttä ja matkailua.

Itämeren alueen suojelu on merkittävästi arvoissamme

Archipelago Sea Jazziin linkittyy vahvasti myös ympäristönäkökulma, mikä kiinnostaa saaristoon liitoksissa olevia yrityksiä ja järjestöjä. Haluamme liittää tapahtumiimme yhteistyökumppaneita, jotka jakavat kanssamme Itämeren ja Saaristomeren suojeluun keskittyviä arvoja.

Me Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjan tekijät haluamme tuoda kulttuuripalvelut jazzmusiikin osalta entistä paremmin saavutettavaksi koko Saaristomeren alueella niin paikallisille asukkaille kuin saariston matkailijoille ja kesäasukkaille kestävästi ja ympäristöarvoja kunnioittaen. Tämä näkyy suurina valintoina ja pieninä tekoina kaikissa tapahtumissamme.

Tilaa Archipelago Sea Jazz uutiskirje ja kuulet ensimmäisten joukossa tulevan kesän 2020 festivaaliemme artisteista ja tapahtumista, lippueduista ja muista kulttuuritempauksistamme?