Pax Navis – Utlysandet av havsfreden öppnar båtsäsongen

25.5.2021

Archipelago Sea Jazz kommer att vara närvarande torsdagen den 27 maj 2021 då Åbo tillkännager havsfreden inför början av båtsäsongen i alla finska vatten. I år kommer Pax Navis-evenemanget, som uppmuntrar till skyddet av Östersjön och till att röra sig ansvarsfullt till sjöss, att äga rum virtuellt på Microsoft Teams-plattformen. Archipelago Sea Jazz deltar i evenemanget genom musikuppträdanden av Jussi Fredriksson Trio och Archipelago Sea Jazz All Stars.

Det är nu femte gången som Pax Navis, evenemanget för alla havsälskare, ordnas och det kommer i maj igen att påminna oss om Östersjöns skydd och ansvarsfullt beteende i de finska vattnen. Du kan delta i det virtuella evenemanget online – från en båt eller från din egen brygga. Programmet under torsdag 27.5. inkluderar videofilmade musikuppträdanden, stämningar från havet och informationssessioner. Kvällen kulminerar i deklarationen av Havsfreden, som kommer att läsas på finska och svenska av Jouni Lehikoinen från S:t Michaelskyrkan i Åbo och Jaakko Laasio från Sjömännens Kyrka. Man kan delta i evenemanget på Teams, torsdagen den 27.5. kl. 18–19 på denna länk: http://dy.fi/rm8

Archipelago Sea Jazz deltar i Pax Navis, för tredje gången i år, eftersom vår unika skärgård behöver hjälp av oss alla. Med sitt exempel vill Archipelago Sea Jazz-festivalserien främja turism och produktion av kulturella tjänster i skärgårdsregionen, på ett hållbart sätt och med respekt för miljövärden.

Trion Archipelago Sea Jazz All Stars, bildad av Antti Sarpila, Jussi Fredriksson och Bosse Mellberg, uppträder med låten Anchors Aweigh i början av torsdagens evenemang. Dessutom ses en videoinspelning från Östersjödagen i augusti förra året, där Jussi Fredriksson Trio spelar på däcket på Håll Skärgården Ren rf:s servicefartyg Roope. Fredrikssons komposition Rock föddes på Aspö och inspirerades av öns magnifika klippformationer. Låten har också spelats in på Jussi Fredriksson Trios album som bär skärgårdstema, albumet släpps på sommaren och kallas Archipelago Sea Tales. Förutom pianisten Fredriksson består trion av Jori Huhtala på bas och Mika Kallio på trummor.

Pax Navis utmanar alla som älskar Skärgårdshavet att dela stämningar från havet på sociala media under maj. Sina egna havsfredsönskningar kan man sända via hashtagen #paxnavis i form av texter, bilder eller videon antingen på Facebook, Instagram eller Twitter. Priser som donerats av evenemangets partners lottas ut bland dem som har deltagit på sociala media.

Information och hela programmet: paxnavis.fi
Pax Navis och Itämerihaaste finns även på Facebook