Från och med år 2020 fyller Archipelago Sea Jazz sommaren med toppjazz i världens vackraste skärgård

14.1.2020

Archipelago Sea Jazz är en ny och internationellt lockande festivalserie som baserar sig på skärgårdens dragningskraft och förstklassig jazzmusik. Festivalserien kombinerar två nya jazzevenemang i Åbo och Mariehamn med två redan starkt etablerade jazzfestivaler, Baltic Jazz och Korpo Sea Jazz, under det gemensamma namnet Archipelago Sea Jazz. Det kulturella samarbetet mellan fyra kommuner skapar livskraft och gynnar den internationella turismen i Skärgårdshavet och Egentliga Finland.

Inom Archipelago Sea Jazz -festivalserien har varje evenemang sin egen identitet

Under sommaren 2020 erbjuder den nya festivalserien förstklassiga jazzevenemang i skärgården under flera veckors tid. Archipelago Sea Jazz inleds den 3-5 juli på Kimitoön med den starkt etablerade Baltic Jazz -festivalen i Dalsbruks historiska bruksmiljö. Baltic Jazz är en trivsam tillställning för hela familjen, där den klassiska jazzen och swingmusiken möter andra jazzinriktningar. Bland artisterna hittar man både internationellt kända jazzmusiker och lokala förmågor. 

Serien fortsätter med Korpo Sea Jazz den 22-25 juli. Den djärva, moderna, och stundvis även experimentella jazzfestivalens program består av aktuell jazzmusik med inhemska toppmusiker. Den intima skärgårdsfestivalen lockar till att lämna stadslivet bakom sig och uppleva Skärgårshavets karga skönhet samt känna naturens närvaro. Som kreativ ledare för nästa års festivalprogram fungerar improvisationsmästaren och jazzsångerskan Kadi Vija

Turku Sea Jazz 31.7.-1.8. är kvartettens nya och mer urbana festival. Evenemanget för sin publik till havet och den historiska miljön i Runsala Båtvarv där man kan njuta av internationella jazzstjärnor, inhemska toppsammansättningar och världsmusikens mest personliga namn. 

Åland Sea Jazz, som avrundar festivalserien den 8 augusti, är en festival av skandinavisk kvalitet som äger rum i det historiska och aktiva Sjökvarteret i Mariehamn. Med sitt nordiska program kommer den här boutique-festivalen att erbjuda toppjazz på en helt unik plats. 

Finland behöver nya festivaler med internationell dragningskraft 

– Ideologin bakom Archipelago Sea Jazz är att på ett nytt och ur miljösynvinkel hållbart sätt lyfta fram konstnärligt innehåll av hög klass genom att utnytta Skärgårdshavets unika egenskaper ända ut i ytterskärgården.  Den innovativa festivalhelheten fungerar samtidigt som en effektiv förmedlare av inhemskt kreativt arbete och främjar våra konstnärers internationalisering. Vi tror att det nya festivalkonceptet och det breda samarbetet mellan kulturaktörer och kommunerna kommer att stärka skärgårdens varumärke som ett unikt och internationellt lockande kultur- och turistmål, säger jazzmusikern Jussi Fredriksson, fadern till Archipelago Sea Jazz. 

För Archipelago Sea Jazz har det skapats en egen signaturmelodi, komponerad av festivalkonceptets upphovsman, jazzmusikern Fredriksson. –Signaturmelodin kommer inför varje år att komponeras eller arrangeras på nytt. Kompositören väljs årligen ut bland de musiker som uppträder under Archipelago Sea Jazz, berättar Jussi. Man kan lyssna på ett provsmak av signaturmelodin här.

Archipelago Sea Jazz körs igång med hjälp av projektbidrag från Undervisnings- och kulturministeriet och Jazz City Turku ansvarar för konceptets genomförande.