Biljettsläpp för festivalserien Archipelago Sea Jazz

14.2.2022

Festivalserien Archipelago Sea Jazz bjuder på högklassiga jazzevenemang i Skärgårdshavet under en hel månad. Tiketti inleder försäljningen av förköpsbiljetterna måndagen den 14 februari.

Archipelago Sea Jazz bygger på skärgårdens unika dragningskraft och kvalitetsjazz. Festivalserien för samman de långvariga festivalerna Baltic Jazz och Korpo Sea Jazz samt de nyare evenemangen Turku Sea Jazz och Åland Sea Jazz till en gemensam helhet.

Baltic Jazz startar festivalserien 8–10 juli i den charmiga bruksmiljön i Dalsbruk på Kimitoön. Familjeevenemanget bjuder bland annat på dixielandpärlor i sällskap av Estonian Dixieland Band (EST) feat. Airi Allvee, 100-års jubileum för Erik Lindström med en återförening av hans Dream Team till ära samt Chaplins stumfilmer till liveackompanjemang, då Antti Sarpila sätter sig vid pianot och classic jazz-specialisten, sångerskan Shirley Sparks fattar micken. Resten av artisterna och lördagens program släpps i början av mars.

Korpo Sea Jazz fortsätter serien 20–24 juli. Den moderna och djärva festivalens program består av inhemska toppartister som skräddarsytt sina spelningar för det här evenemanget. Festivalen breder ut sig på närbelägna öar i Korpo, och ny konsertplats för i år är Jazz Café AXO i centrum av Pargas. Årets konstnärliga ledare för den här intima skärgårdsfestivalen är trumpetisten Tomi Nikku

Turku Sea Jazz andas urban havsstämning. Festivalen arrangeras i området kring det maritima centret Forum Marinum 29–30 juli. Bland de första tillkännagivna artisterna finns Pepe Willberg & Jukka Eskola Statement. Deras konsert är ett urval musik från två av Otto Donners kultskivor En soisi sen päättyvän och Niin vähän on aikaa. Saxofonmästaren Jukka Perko och hans PreBobbers bjuder i sin tur på en rejäl dos av amerikansk 1930-tals swing. Utöver högklassig musik erbjuder festivalen också kulinariska upplevelser i samarbete med Turku Food & Wine Festival. Under vårens lopp kompletteras programmet med intressanta internationella och inhemska namn.

Festivalserien avslutas av Åland Sea Jazz i Mariehamn 5–6 augusti. Den unika boutique-festivalens första artistengagemang är pianovirtuosen Vladimir ”Vova” Shafranov med ensemble och en av Finlands främsta sångare Aili Ikonen, vars sexmannaensemble i toppklass gör en hommage till en av jazzhistoriens största sångarstjärnor, Ella Fitzgerald. Fredagens konsertscen är det stämningsfulla Bio Savoy, och namnen på dagens artister släpps senare i vår. 

Festivalserien Archipelago Sea Jazz främjar en smidig produktion av kulturtjänster på ett hållbart sätt med respekt för miljövärden. Vår samarbetspartner John Nurminens Stiftelse har som mål att rädda Östersjön och dess arv för framtida generationer. Du kan understödja stiftelsens arbete för havsmiljön genom en donation i samband med biljettköpet på Tiketti.