Baltic Jazz startar i helgen sommarens Archipelago Sea Jazz-festivalserie!

2.7.2024

Välkommen att njuta av sommarens höjdpunkter med Archipelago Sea Jazz-festivalserien! Serien består av fyra fantastiska evenemang: Baltic Jazz, Korpo Sea Jazz, Turku Sea Jazz och Åland Sea Jazz. Varje festival erbjuder unika musikupplevelser i världens vackraste skärgård.

Baltic Jazz 5–7.7.2024

Baltic Jazz erbjuder en avslappnad sommarträff för unga och äldre musikälskare. Festivalen inleds med en traditionell förstart på Kasnäs Paviljong på torsdagen 4.7. På fredagen öppnar Jazzgatan där man kan uppleva invigningsparaden och njuta av gratiskonserter. Helgens parkkonserter underhåller bland annat den danska sångerskan Mette JuulAntti Sarpila & FriendsSUMU Big Band & Sami Pitkämö med Frank Sinatra-program samt showkören ÅK Ensemble. Det finns både barnkonserter och svängig kvällsstämning på mysiga Verkstan. Festivalen avslutas på söndagen med Gypsy Swing-konserter på Söderlångvik gård ledd av toppgitarristen Olli Soikkeli.

Korpo Sea Jazz 25–27.7.2024

Den intima och experimentella Korpo Sea Jazz hålls den sista helgen i juli runt om i skärgården. Festivalens konstnärliga ledare är basisten Joonas Tuuri, som även är värd för flera jam sessions. På torsdagen startar festivalen på Korpos torg, och på fredagen innehåller programmet bland annat Riikka Keränen Group i Korpo medeltida kyrka, Maja Mannila Trio på Korpo Gård och en skogskonsert med två trummisar på Barfotastigen. På lördagen njuter vi av jazz bland annat i Aspö kapell och Korpoströms skärgårdscenter. Festivalen avslutas med en jazzbuffé och avslutningsjam med trumpetisten Mikko Gunu Karjalainen.

Turku Sea Jazz 31.7–3.8.2024

Turku Sea Jazz öppnar sin festival med ett gratisevenemang på Kyrkparkens Terrass på onsdagen den 31 juli, och på torsdagen firas jazzdagen på den fascinerande ön Själö. Helgens konserter hålls på Maritimcentret Forum Marinum vid Aura å. Festivalen har artister som den 75-årsjubilerande jazzlegenden Olli Ahvenlahti, den soulfulla Tuomo, den palestinsk-finska Wishamalii-trion och jazzvisionären Teppo Mäkynens efterlängtade The Stance Brothers. Dessutom erbjuds överraskande framträdanden av toppmusiker i sjöfartsmuseets olika utrymmen samt en utsökt Sea Jazz-middag på restaurang Göran.

Åland Sea Jazz 9–10.8.2024

Åland Sea Jazz, som avslutar jazzsommaren, inbjuder till att njuta av nordisk toppjazz i Mariehamn. På fredagen öppnas festivalen i kulturcentret Alandica av den svenska Grammy-belönade jazzgitarristen Ulf Wakenius, och kvällen fortsätter med Timo Lassy Trio. På lördagen är det trombonisten Hampus Adami med en solokonsert i Sjökvarterets kapell, den fantastiska Nina Myas ”Jazz Meets Gospel” och lokal swing med Whatclub. Efter konserterna fortsätter kvällarna med gratis jam sessions på hotel Arkipelag.

Förköpsbiljetter till alla konserter i Archipelago Sea Jazz-serien finns tillgängliga på Tiketti. I samband med biljettköpet kan du stödja John Nurminen Stiftelsens arbete för marin miljö.

Välkommen att vara en del av jazzfamiljen i skärgården!