Archipelago Sea Jazz har sparkat i gång!

18.7.2021

Förra helgens Baltic Jazz i Dalsbruk inledde alla tiders första festivalserie Archipelago Sea Jazz i strålande väder. I sommar kan du ännu avnjuta jazz med smak av skärgård till takterna av inhemska och skandinaviska toppartister i Korpo, Åbo och Mariehamn!

I sommar får vi äntligen njuta av evenemangen i serien Archipelago Sea Jazz – inom ramen av de rådande restriktionerna. Traditionsrika Baltic Jazz inledde serien förra veckoslutet med delvis utsålda konserter i svängiga stämningar i Dalsbruk. Festivalprogrammet som planerats av Antti Sarpila bjöd på välrutinerad inhemsk jazz av bland andra Jukka Perko, Jay Kortehisto och Ami Aspelund. Arrangemangen löpte utmärkt och publiken uppskattade möjligheten att efter en lång paus få höra levande musik. 

Serien fortsätter med Korpo Sea Jazz i skärgårdens famn den 21–24 juli. Helheten som består av många små konserter breder ut sig på öarna Korpo, Nagu, Houtskär och Aspö i glansen av aktuella inhemska jazzstjärnor såsom Kaisa Mäensivu, Max Zenger samt Kadi Vija, som också är konstnärlig ledare för årets festival. Som en särskilt läckerbit under Korpo Sea Jazz kan vi nämna fredagskvällens skogskonsert på Barfotastigen i byn Österretais. I år kantas konststigen av tonerna av Ville Herralas och Antti Lötjönens kontrabaser i en duokonsert.

Det sista veckoslutet i juli fyller det nya Turku Sea Jazz Åbo Båtvarv på Runsala med jazzmusik. Vid evenemanget uppträder de hetaste namnen inom själfull jazz, såsom Nina Mya, som firar sitt skivsläpp, Tuomo, nyligen prisbelönt av Turku Sea Jazz, de efterlängtade Timo Lassy & Teppo Mäkynen och Verneri Pohjola Quartet samt världsmusikvirtuosen Helsinki-Cotonou Ensemble. Festivalhelgen fokuserar också på skyddet av Östersjön med eget program av Archipelago Sea Jazz miljöpartner John Nurminens Stiftelse och Håll Skärgården Ren rf.

Archipelago Sea Jazz-serien avslutas den 6–7 augusti med Ålands Sea Jazz i Sjökvarteret i Mariehamn och kulturcentret Alandica – en skandinaviskt högklassig festival som även den arrangeras för första gången i sommar. Stämningen på den charmiga lilla festivalen värms upp av Anni Elif, Johanna Grüssner, Manuel Dunkel Standards Trio och Jukka Perko PreBoppers. Kvällarna fortsätter med jamsessioner tillsammans med ett house band bestående av lokala musiker!

Coronapandemin återgick till upptrappningsfasen i Egentliga Finland den 8 juli. Archipelago Sea Jazz-evenemangens arrangörer tar det rådande pandemiläget på allvar och beaktar det på många olika sätt i konsertarrangemangen. Konserternas publikmängd har begränsats avsevärt jämfört med det normala, städningen har effektiverats och det finns automater för handsprit på festivalområdena. Vi rekommenderar starkt att du bär munskydd i synnerhet på konserter inomhus och i köer. Publiken uppmanas att hålla sig till sina egna sällskap och hålla avstånd till andra. Det är såväl arrangörens som publikens gemensamma ansvar att förhindra smittspridning. 

Njut av jazzsommaren och ta vara på varandra!