Meren tarinat ja jazz yhdistyvät Archipelago Sea Jazzin ja John Nurmisen Säätiön yhteistyössä

23.6.2021

Archipelago Sea Jazz ja John Nurmisen Säätiö käynnistävät Itämeri-yhteistyönsä toden teolla kesän 2021 jazzfestivaaleilla. John Nurmisen Säätiö tuottaa festivaaleille niin ohjelmallista kuin audiovisuaalistakin merikulttuuriin ja Itämeren suojeluun liittyvää tapahtumasisältöä. Yhteistyön tavoitteena on myös kerätä lahjoituksia John Nurmisen Säätiön tärkeän ympäristö- ja kulttuurityön tukemiseksi.

Huippumusiikkia Itämeren tunnelmissa

Archipelago Sea Jazz on uusi kansainvälisesti houkutteleva festivaalisarja, jonka toimintaan linkittyy vahva ympäristönäkökulma. Sen arvot rakentuvat saaristomme ja Itämeremme ainutlaatuisen vetovoiman ja laadukkaan jazzmusiikin ympärille. Archipelago Sea Jazz yhdistää kaksi uutta Turussa ja Maarianhaminassa järjestettävää jazztapahtumaa sekä kaksi jo vankan jalansijan ja vakituisen yleisönsä saavuttanutta tapahtumaa – Baltic Jazz ja Korpo Sea Jazz -festivaalit – yhteisen Archipelago Sea Jazz -nimen alle.

 Merikulttuuria sanoin ja sävelin

John Nurmisen Säätiö jalkautuu heinäkuussa 2021 Taalintehtaalle ja Ruissalon Telakalle Baltic Jazz- ja Turku Sea Jazz -tapahtumiin. 

Taalintehtaan avajaiskonsertin yleisö saa kokea elämyksen, jossa Ritva Kovalaisen ja Pekka Turusen kirja Meren Maa – Havets Land piirtyy musiikilliseksi kuvakertomukseksi Antti Sarpilan johtaman Archipelago Sea Jazz All Stars -kokoonpanon improvisoidessa kuvan ja tekstin kudelmaan oman polyfonisen kerroksen. 

Turussa Archipelago Sea Jazz, John Nurmisen Säätiö ja Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät yhteisen keskustelutilaisuuden meren ekologisesta ja kulttuurisesta perinnöstä, ihmisen ja meren välisestä ikiaikaisesta suhteesta ja muutoksesta. Keskustelu on osa Turku Sea Jazzin ilmaisohjelmaa, ja keskustelijat – valokuvaaja ja kirjailija Raimo Sundelin, PSS ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski sekä 17-vuotias ympäristöaktivisti ja Turku Sea Jazzin kesätyöntekijä Maia Majabacka – pohtivat, ymmärrämmekö todella maailman mittapuussakin ainutlaatuisen meriympäristön ja läheisen saaristomme arvon ja elinkelpoisuuden merkityksen. Millaisen meren ja saaristoluonnon jätämme tuleville sukupolville?

Tietoa ja tekoja puhtaamman Itämeren puolesta

”Olemme äärettömän kiitollisia ja onnellisia siitä, että pääsemme kertomaan Itämeren suojelusta ja meren tarinoista Archipelago Sea Jazz -tapahtumissa”, John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt iloitsee. Hän uskoo, että rehevöitymisen ja monen muun ongelman piinaamalla Itämerellä on toivoa. “Juuri Archipelago Sea Jazzin kaltaisten tukijoiden ansiosta meillä on myötätuulta siivittämässä tavoitteellista työtämme. Olemme nähneet, että voimme tehdä mahdottomasta mahdollista, jopa meidän elinaikanamme.”

Archipelago Sea Jazz -yleisö voi itsekin tukea säätiön Itämeri-toimintaa tekemällä vapaaehtoisen lahjoituksen kaikkien konserttilippujen oston yhteydessä Tiketissä. Festivaalit rohkaisevat lahjoittajaksi ryhtymistä myös muilla tavoilla, sillä se on helppo ja nopea tapa auttaa. Lahjoitusten turvin tehdään tuloksellista Itämeren suojelutyötä sekä välitetään meren tarinaa tuleville sukupolville. 

John Nurmisen Säätiö

Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiö on kulttuuriteoistaan palkittu tiedonvälittäjä ja merellisen sisällön tuottaja. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa konkreettisilla, mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä vähentävillä toimilla. Työtä ohjaavat mitattavat tulokset ja vaikuttavuus. www.johnnurmisensaatio.fi