Mika Kallio Gong Odyssey

23.2.2023

I april vankas det toppjazz i marin miljö när den spännande ensemblen Mika Kallio Gong Odyssey uppträder i Skärgårdscentrum Korpoström och kyrkan på Utö.

Slagverkskonstnären Mika Kallios fjärde soloskiva Gong Odyssey släpptes i juni 2022, och togs emot med entusiasm. Huvudrollen på albumet som hör till årets skivhändelser innehas av gongar, det vill säga runda slagverk av metall i olika storlek. Karakteristiskt för gongar svävar skivans kompositioner i gränslandet mellan ambient och improviserad musik. Kallio kastar sig djärvt ut i okartlagda territorier och skapar en ljudrymd där tiden upphör att existera.

På livespelningar väcks kompositionernas eteriska ljudlandskap till liv av en mångsidig och kreativ ensemble bestående av den inhemska jazzens främsta garde. Keybordisten och trummisen Jussi Fredriksson, träblåsaren Max Zenger och trummisen Jaska Lukkarinen uppträder som virtuoser inte bara på sina huvudinstrument utan också på gongar och andra slaginstrument. ”Jag är verkligen tagen av att få göra en gongresa omgiven av de här toppbegåvningarna”, säger Kallio.

Mika Kallios (f. 1974) spel har alltid definierats av bredd, en lyhörd känslighet och förmåga att få trummorna att låta på ett sätt som berikar ensemblen som ackompanjeras. Den här internationellt uppskattade improvisationsmästaren är känd speciellt för sina duoinsatser med saxofonisten Mikko Innanen och trumpetaren Verneri Pohjola, sin medverkan i slagverksensemblen Kallio Slaaki samt projektet IMPULSION tillsammans med danskonstnären Satu Rinnetmäki.

Archipelago Sea Jazz presents: Mika Kallio Gong Odyssey

Fre 14.4.2023 kl. 19, Skärgårdscentrum Korpoström
Lör 15.4.2023 kl. 21, Utö kyrka

Biljetter 15 euro på Tiketti eller från dörren.
Längd ca 1 timme. Ingen åldersgräns. 

Mika Kallio – gongar och syntetisator
Jussi Fredriksson – gongar och syntetisatorer
Jaska Lukkarinen – gongar, syntetisator och slaginstrument
Max Zenger – basklarinett, kontrabasklarinett och slaginstrument

”Soundet är ytterst originellt: fascinerande och lugnande. Om det börjar kännas trångt i huvudet bereder det här snabbt mera utrymme, det räcker med att låta sig ledsagas på trippen av Kallio, med öppet sinne och närvaro.” – Jussi Niemi, Soundi (★★★★★)

Du kan ta dig till Korpoström med bil, båt och Skärgårdsbussens linjer 901–904. Busstidtabeller finns på adressen: tlo.fi. Förfrågningar om inkvartering på adressen: skargardscentrum.fi

Till Utö kan du ta dig med egen båt eller förbindelsebåten M/S Baldur. Båten avgår från hamnen i Pärnäs i Nagu på lördagen kl. 13.30. Återfärden från Utö startar på söndagen kl. 12.30. Båtresan är gratis och tar ca 5 timmar. Till hamnen i Pärnäs kan du komma med bil eller Skärgårdsbussens linjer 901–904.

Båttidtabeller: meritie.fi, busstidtabeller: tlo.fi.

Facebook events:
Korpoström
Uto kyrka