Archipelago Sea Jazz-festivalseriens biljettförsäljning inleds!

4.11.2020

Archipelago Sea Jazz är en ny och internationellt attraktiv festivalserie som bygger på skärgårdens unika dragningskraft och förstklassig jazzmusik. Arrangörerna har inte låtit sig avskräckas av sommarens inhiberade evenemang och inleder nu hoppfullt biljettförsäljningen till nästa års festivaler. På onsdag 4.11 firas starten av biljettförsäljningen med en livestreamad konsert på Facebook Live. I samband med Archipelago Sea Jazz-evenemangen är det möjligt att bidra till skyddet av Östersjön.

Starten för den nya festivalserien Archipelago Sea Jazz blev framskjuten med ett år på grund av den rådande coronapandemin. Arrangörerna tror på sommaren 2021 och inleder biljettförsäljningen till festivalerna i Åbo, Kimitoön, Korpo och Åland via Tiketti på onsdag 4.11. Festivalerna förverkligas långt med de program som var ämnade för sommaren 2020.

Festivalserien kombinerar de väletablerade festivalerna Baltic Jazz och Korpo Sea Jazz med de nya festivalerna Turku Sea Jazz och Åland Sea Jazz under det gemensamma namnet Archipelago Sea Jazz. Under sommaren 2021 erbjuds högklassiga jazzevenemang i Skärgårdshavsområdet under flera veckors tid. Det kulturella samarbetet mellan de fyra kommunerna skapar livskraft och gynnar också den internationella turismen i området.

Baltic Jazz inleder festivalserien den 9-11 juli i den historiska bruksmiljön i Dalsbruk på Kimitoön. Festivalen lämpar sig för hela familjen och bjuder på en tidsresa till förbudslagstiden med sitt program för sommaren 2021. På festivalen uppträder bl.a. internationella Hot Sugar Band, Stockholm Stompers, Estonian Dixieland Band samt inhemska toppnamn som Jukka Perko, Antti Sarpila och Seppo Hovi.  ​

Festivalserien fortsätter med Korpo Sea Jazz den 21-25 juli. Den djärva, moderna och stundvis även experimentella festivalens program består av aktuella toppmusiker från den inhemska jazzvärlden som Kaisa Mäensivu, Olli Hirvonen och Kasperi Sarikoski. Improvisatören och jazzsångerskan Kadi Vija fortsätter som konstnärlig ledare för den intima skärgårdsfestivalen.

Turku Sea Jazz 30-31.7 är kvartettens nya och mer urbana festival i den historiska miljön vid Åbo Båtvarv i Runsala. De första artistsläppen är inhemska toppnamnen Timo Lassy & Teppo Mäkynen, Verneri Pohjola Quartet samt världsmusikens mästare Helsinki-Cotonou Ensemble.

Festivalserien avslutas den 6-7 augusti med Åland Sea Jazz – en festival av skandinavisk kvalitet som äger rum i Sjökvarteret i Mariehamn. De första artistbokningarna för denna unika boutiquefestival är Anni Elif och Manuel Dunkel Standards Trio

Archipelago Sea Jazz lägger stor vikt vid skyddet av Östersjön​ och vill främja hållbar och miljövänlig skärgårdsturism och kulturproduktion​. Du kan stödja vår miljöpartner John Nurminens Stiftelses Östersjöarbete genom att göra en valfri donation i samband med biljettköp hos Tiketti. Donationssumman väljs i shoppingkorgen när du köper biljetter till festivalerna. Med hjälp av donationerna förverkligar John Nurminens Stiftelse konkreta skyddsåtgärder för Östersjön. I stiftelsens Ett rent Östersjön-projekt förbättras havets tillstånd med konkreta åtgärder som minskar såväl miljöriskerna som belastningen på havet. 

Inledningen av biljettförsäljningen firas med en Facebook Live-streamad konsert med pianist Jussi Fredriksson från Forum Kortteli i Åbo på onsdag 4.11 kl. 19. Under konserten får vi höra Fredrikssons pinfärska kompositioner med toner från skärgården. Du kan delta i konserten på adressen facebook.com/archipelagoseajazz/live. Archipelago Sea Jazz uppmanar även streampubliken att donera till förmån för Östersjön.