Korpo Sea Jazz ja Åland Sea Jazz siirtyvät ensi vuoteen

26.5.2020

Vallitseva koronapandemia aiheuttaa kesän yleisötapahtumien järjestelyissä paljon muutoksia. Archipelago Sea Jazz on päättänyt siirtää neljän jazzfestivaalin sarjansa kokonaisuudessaan ensi vuodelle. Aiemmin on tiedotettu Baltic Jazzin ja uuden Turku Sea Jazzin peruuntumisesta, ja nyt on tehty päätökset myös Korpo Sea Jazzin ja Åland Sea Jazzin siirtymisestä seuraavalle kesälle. 

Terveys, turvallisuus ja vastuullisuus ovat Archipelago Sea Jazz -tapahtumien järjestelyissä etusijalla ja arvojen keskiössä. Kesätapahtumia koskevat viranomaisohjeet turvaväleistä ja yleisökapasiteetin puolittamisesta sisätiloissa vaativat huolellista suunnittelua ja omavalvontaa. Archipelago Sea Jazzin tuotantotiimi ja yhdistysten hallitukset ovat tarkan harkinnan jälkeen päätyneet tapahtumien perumiseen. Festivaaliorganisaatio kokee, että intiimien jazzkonserttien järjestäminen ei vielä tänä kesänä onnistu, vaan tapahtumien luonne ja tunnelma tulisivat olennaisesti kärsimään muutoksista. Yleisökapasiteetin pienentyessä lipputulojen puolittuminen aiheuttaisi tapahtumille tuntuvia taloudellisia menetyksiä, ja vahvasti pohjoismaiseksi tapahtumaksi brändätyn Åland Sea Jazzin osalta myös kansainvälisten artistien pääsy paikalle olisi vielä epävarmaa. Korppoossa perutaan myös Korpo Sea Jazzin sisartapahtuma Sibelius Korppoossa -festivaali. 

Korpo Sea Jazzin Bosse Mellberg on tilanteesta pahoillaan erityisesti muusikoiden työtilanteen vuoksi: 

”Käytännössä festivaaliin liittyvä suunnittelutyö on ollut helmikuusta saakka tehtynä, joten koko koronakevään ollaan vain odotettu viranomaispäätöksiä. Vaikka festivaalin peruuttaminen harmittaa, niin henkilökohtaisesti artistien työtilanne kokonaisuudessaan on kuitenkin minulla ajatuksissa päällimmäisenä. Festivaalien peruuttaminen tulee näkymään merkittävänä tulonmenetyksenä myös monelle saaristoyrittäjälle”.

Työ jazzin parissa ei kuitenkaan jää tauolle, vaan Archipelago Sea Jazzin toimijat suunnittelevat monimuotoisia jazzelämyksiä jo kesälle, syksylle ja ensi vuodelle. 

”En ole lannistunut, kyllä tässä jossakin muodossa jazzia pitää heinäkuussa meidän vakiokävijöille tarjota”, Mellberg haaveilee.

Jazzlaulaja Kadi Vija jatkaa Korpo Sea Jazzin taiteellisena johtajana vuonna 2021 ja festivaaliohjelmaan pyritään saamaan tältä vuodelta peruuntuvien artistien konsertteja. Tämän vuoden liput eivät käy ensi vuoden Korpo Sea Jazz -tapahtumaan. Konserttilippujen palauttaminen onnistuu Tiketin kautta elokuun loppuun mennessä. Tiketti kontaktoi kaikki yhteystietonsa ilmoittaneet asiakkaat. Ensi vuoden Korpo Sea Jazz järjestetään 21.–25.7.2021 ja Åland Sea Jazzin ajankohdaksi on alustavasti suunniteltu 6.–7.8.2021.